9+1 Tips από τις δασκάλες της Β’ Τάξης για να υποδεχτείτε το Πάσχα!

Share This Post

ΒΑΛΕ ΤΑ ΑΒΓΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ!

Θα  χρειαστείτε:

  • Χαρτόνι ή χαρτί
  • Ψαλίδι

Διαδικασία:
Δίνουμε στα παιδιά κόκκινα αβγά με γραμμένους επάνω τους αριθμούς.
Τα μπερδεύουμε και ζητάμε από τα παιδιά να βάλουν στη σειρά από το 1 έως το 5.

Εναλλαγή:
Άλλος τρόπος παιχνιδιού είναι να βάλουμε τα αβγά στη σειρά από το 1 έως το 5 και να ζητήσουμε από τα παιδιά να κλείσουν τα μάτια τους. Αφαιρούμε ένα αβγό και στη συνέχεια τα παιδιά ανοίγουν τα μάτια τους και πρέπει να πουν ποιο αβγό-αριθμός λείπει.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

Θα χρειαστείτε:

  • Πασχαλινά σοκολατάκια ή και οποιαδήποτε άλλη λιχουδιά έχει περιτύλιγμα (ώστε να μη λερωθεί αν ακουμπήσει στο χώμα). Κάποιες ιδέες: γλειφιτζούρια, καραμέλες, γκοφρετάκια, κλπ.
  • Καλαθάκια για να συγκεντρώνουν μέσα τις λιχουδιές, οι μικροί κυνηγοί.

Διαδικασία:

Τα παιδιά απομακρύνονται από το χώρο προκειμένου να κρύψετε τους θησαυρούς/λιχουδιές. Αυτοσχεδιάζετε και τα κρύβετε όπου νομίζετε. Σε κορμούς δέντρων, σε θάμνους, σε γλάστρες, ακόμα και σε πιο εμφανή μέρη – αν τα παιδιά είναι μικρά και θέλετε να είναι εύκολο το παιχνίδι. Προσπαθήστε να θυμάστε πού τα κρύψατε, γιατί στο tέλος θα πρέπει να ελέγξετε ότι όλα έχουν βρεθεί.

Όταν όλες οι λιχουδιές είναι κρυμμένες, μαζεύετε τα παιδιά στη γραμμή εκκίνησης. Λάβετε θέσεις, Έτοιμοι; Βρείτε τους θησαυρούς! Και τα παιδιά τρέχουν με τα καλαθάκια τους, βρίσκουν τις κρυψώνες και μαζεύουν τους θησαυρούς.
Δεν υπάρχει νικητής. Όλα τα παιδιά είναι νικητές. Όλα τα παιδιά γεμίζουν τα καλαθάκια τους και είναι χαρούμενα! Στο τέλος κάνετε κι εσείς ένα γύρο (με τα παιδιά να σας ακολουθούν) για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι λιχουδιές έχουν βρεθεί. Αν με την άκρη του ματιού σας δείτε κάποιες που είναι ακόμα κρυμμένες, δώστε τους ένα στοιχείο για να τα βρουν.

ΠΑΜΕ ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ..

Ενθαρρύνετε το παιδί να ονειρευτεί που θα ήθελε να πάει εκδρομή παρόλο που η κατάσταση της εποχής δεν ευνοεί τις μετακινήσεις, κάνοντας μια ζωγραφιά. Μπορείτε παράλληλα να μελετήσετε την υδρόγειο σφαίρα να δείξετε τις χώρες, τις ηπείρους βλέποντας αντίστοιχες εικόνες στο διαδίκτυο. Τα παιδιά τρελαίνονται για καινούργια μέρη και διαφορετικές συνήθειες ανθρώπων. Μπορείτε να κάνετε αυτό το οικογενειακό ταξίδι πραγματικότητα με την φαντασία σας!

ΑΥΓΟΠΕΙΡΑΜΑΤΑ..
Ωμό ή βρασμένο??

Πως ξεχωρίζουμε άραγε το βρασμένο από το ωμό αυγό; Γυρνάμε τα αυγά και ανακαλύπτουμε  ότι το βρασμένο αυγό  περιστρέφεται γρήγορα, καθώς έχει βράσει ήδη και το περιεχόμενό του είναι συμπαγές, σε σχέση με το ωμό το οποίο περιστρέφεται αργά.
Ας δοκιμάσουμε..

Με αλάτι ή χωρίς?

Αν ρίξουμε το αυγό σε ένα βάζο με αλατόνερο τι θα συμβεί?
Θα επιπλεύσει το αυγό ή θα βυθιστεί στον πάτο του βάζου?
Να θυμάστε ότι αν βάλουμε πολύ αλάτι ,το αυγό θα επιπλέει γιατί η άνωση θα είναι ίση με το βάρος του αυγού!

ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΕΣ ΔΙΧΩΣ ΦΑΣΑΡΙΕΣ!

Θα  χρειαστείτε:

  • ουρές κόκορα που μπορείτε να φτιάξετε με ύφασμα, χαρτόνι, κόλλα και φτερά δένοντας σαν ζώνη στην μέση.

Διαδικασία:

Χωριζόμαστε γονείς και παιδιά σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα φοράει τις ουρές και είναι  έτοιμη για μάχη! Τα παιδιά ισορροπούν σε βαθύ κάθισμα και σφίγγουν τις παλάμες τους σε γροθιά. Σκοπός τους είναι να κάνουν την αντίπαλη ομάδα να χάσει την ισορροπία, σπρώχνοντας ο ένας τις παλάμες του άλλου. Υπενθυμίζουμε  ότι ο  σκοπός του παιχνιδιού είναι να διασκεδάσουμε και όχι να κάνουμε επίδειξη δύναμης δημιουργώντας ένταση.
Η επιβράβευση μπορεί να κανονιστεί από τα παιδιά! 

Πασχαλινό Δέντρο!

Διακοσμήστε ένα μικρό δεντράκι ή κλαδί δέντρου με πασχαλινά αυγά, πασχαλινές κάρτες, πασχαλινές μικρές λαμπάδες ή κεράκια! Η πιο ωραία πασχαλινή διακόσμηση είναι …η δική σας!

Πασχαλινό Πικ Νικ… στο σαλόνι!

Ένα μεσημεριανό γεύμα που θα διαφέρει από τα καθιερωμένα και θα χαραχθεί στη μνήμη του παιδιού θα είναι το γεύμα που θα κάνετε στο τραπεζάκι του σαλονιού!
Ετοιμάστε μαξιλάρες δαπέδου γύρω από το τραπεζάκι του σαλονιού , στρώστε ένα τραπεζομάντηλο εξοχής και απολαύστε ένα νηστίσιμο γεύμα σαν να το απολαμβάνατε στο τραπέζι της κουζίνας! Φυσικά εάν ο καιρός το επιτρέπει, πραγματοποιήστε το στον κήπο του σπιτιού! Τα παιδιά θα νιώσουν σαν να πήγατε εκδρομή.. και εσείς δεν θα χρειαστεί να καθαρίσετε με τις ώρες το τραπέζι της κουζίνας!

Πασχαλινή Κάρτα με ..αφιέρωση!
Δημιουργούμε μια διαφορετική πασχαλινή κάρτα φέτος όχι για εμάς..όχι για τη διακόσμηση αλλά για τη γιαγιά και τον παππού που έχουμε καιρό να τους δούμε ..για τα ξαδερφάκια μας που θα αργήσουμε να βρεθούμε ..για τους φίλους μας που μας λείπουν από την καθημερινότητα! Φτιάξτε μια όμορφη κάρτα και γράψτε μια αφιέρωση ..
Λίγα λόγια ..μια ζωγραφιά σημαίνουν πολλά!

Εκκεντρικά fancy egg

Αντί να βάψετε με κλασσική μπογιά τα αυγά σας.. προτιμήστε να βρέξετε με λίγη ποσότητα νερού πολύχρωμα χαρτιά γκοφρέ και έπειτα να τυλίξετε τα βρασμένα σας αυγά! Αφήστε τα αυγά να απορροφήσουν όλο το χρώμα του γκοφρέ χαρτιού και όταν στεγνώσουν , βουτήξτε τα αυγά σε glitter ή σε προσχεδιασμένα σχήματα μπογιάς και τα πιο φανταχτερά αυγά είναι έτοιμα!

Cinema Night
Ο  Πρίγκιπας της Αιγύπτου
Μια καταπληκτική παιδική ταινία που εξηγεί στα παιδιά με απλά και υπέροχα λόγια τι σημαίνει Πάσχα!

Περισσότερα...