Πασχαλινό κέφι από τις δασκάλες της Γ’ Τάξης!

Share This Post

Αγαπητοί γονείς,

Αυτές τις δυο εβδομάδες μέχρι το Πάσχα, δεν μπορούσαμε να μην σας προτείνουμε διάφορες πασχαλινές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι με τα παιδιά σας, περνώντας ποιοτικά το χρόνο μαζί τους.

  • Συζητήστε με τα παιδιά σας αρχικά για το Πάσχα, τα ήθη και τα έθιμα του καθώς και για τις πασχαλινές προετοιμασίες που γίνονται στα σπίτια (π.χ. καθάρισμα σπιτιών, ετοιμασία γλυκών κ.ά.).
  • Βάλτε μουσική δυνατά, φορέστε πρόχειρα ρούχα και κάντε γενική καθαριότητα στο σπίτι σας με τους μικρούς σας βοηθούς. Μην τους υποτιμήσετε καθόλου. Τα παιδιά και θέλουν και μπορούν να συμμετέχουν σ’ όλες τις δουλειές.
  • Φτιάξτε μια πασχαλινή γιρλάντα. Κόψτε στα παιδιά σας διάφορα αυγουλάκια και αφήστε τα να τα διακοσμήσουν όπως θέλουν και φτιάξτε την ομορφότερη πασχαλινή γιρλάντα. Κρεμάστε την σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού θέλετε και είμαστε σίγουρες πως τα παιδιά καθώς και εσείς θα ενθουσιαστείτε! 
  • Φτιάξτε το δικό σας πασχαλινό δεντράκι για το σπίτι. Κόψτε λίγα κλαδιά από δέντρα και τοποθετήστε τα σ’ ένα βάζο. Αργότερα φτιάξετε με τα παιδιά σας λαγουδάκια, αυγουλάκια, κοτούλες και ό,τι άλλο θέλετε με διάφορα υλικά. Στη συνέχεια τρυπήστε τα, βάλτε τους κορδελίτσα και ακολούθως κρεμάστε τα στο δεντράκι σας.
  • Φτιάξτε με τη βοήθεια των παιδιών σας τσουρέκια, κουλουράκια, φλαούνες, τα οποία τρώμε το Πάσχα. Φτιάξτε πρωτότυπα σχέδια, παίξτε με τη ζύμη και απολαύστε το. Αφήστε τις περίτεχνες πλεξούδες για άλλη φορά και τα “τέλεια” πασχαλινά κουλουράκια και αφήστε τα να φτιάξουν  και αυτά ότι θέλουν. Ακόμη, μπορούν με τη δική τους ζύμη για κουλουράκια να φτιάξουν διάφορα γράμματα και αριθμούς, κάνοντας επανάληψη όλα αυτά που μάθαμε μέχρι στιγμής.
Image result for easter clip art black and white
  • Βάψτε τα δικά σας αυγά. Μπορείτε να διαλέξετε διάφορους τρόπους για να βάψετε τα αυγά σας για το Πάσχα μαζί με τα παιδιά σας. Μπογιατίστε τα με νερομπογιές, ζωγραφίστε ότι θέλετε πάνω με μαρκαδόρους και δείξτε στα παιδιά πως βάφουμε τα αυγά με οικολογικές βαφές καθώς και με διάφορες ρίζες φυτών. Είμαστε σίγουρες πως με τη φαντασία σας και η δημιουργικότητα σας θα φτιάξετε τόσο υπέροχα αυγά που δεν θα θέλετε να τσουγκρίσετε. 
  • Παίξτε κυνήγι πασχαλινών αυγών. Το παιχνίδι αυτό μπορείτε να το παίξετε με ποικίλους τρόπους, είτε θα φτιάξετε πασχαλινά αυγουλάκια με τα παιδιά σας από πολυστερίνη και να τα βάψετε με νερομπογιές ή να τα διακοσμήσετε με διάφορα υλικά καθώς και να τα ζωγραφίσετε με μαρκαδόρους, είτε κόβοντας χαρτονάκια και κόλλες σε σχήμα αυγού διακοσμώντας τα όπως θέλετε. Άλλη εναλλακτική είναι να παίξετε το παιχνίδι με αληθινά αυγά, τα οποία έχετε ήδη ζεστάνει! Όταν αποφασίσετε με ποιο από τους πιο πάνω τρόπους θα παίξετε και είναι έτοιμα τα αυγά σας το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κρύψετε σε διάφορους χώρους μέσα στο σπίτι και να αφήσετε τα παιδιά σας να ανακαλύψουν που είναι τα αυγά!!! Νικητής είναι αυτός που θα βρει τα πιο πολλά αυγά!!!
  • Φτιάξτε πασχαλινές κάρτες για τα αγαπημένα σας πρόσωπα και στείλτε τις με το ταχυδρομείο, βάζοντας τα παιδιά σας να αντιγράψουν τη φράση «Καλό Πάσχα» καθώς και το όνομά τους. Πολλές είναι οι ιδέες που βρίσκονται στο διαδίκτυο για πασχαλινές καρτούλες. Πιο κάτω σας εισηγούμαστε μερικές:
  • Μιλήστε με τα παιδιά σας για τη Μεγάλη Εβδομάδα – Τα Πάθη Του Χριστού, γιατί την ονομάζουμε Μεγάλη Εβδομάδα, δείξτε διάφορες εικόνες της Μεγάλης Εβδομάδας στα παιδιά σας από το διαδίκτυο και περιγράψτε τους τα γεγονότα.

  • Ετοιμάστε ποπ κορν και δέστε σε την παιδική ταινία «Η ιστορία του Χριστού» καθώς και άλλες πασχαλινές ταινίες.

  • Φτιάξτε τις δικές σας κατασκευές της Μεγάλης Εβδομάδας και δραματοποιήστε γεγονότα παίρνοντας ρόλους. Μπορείτε να φτιάξετε ακόμη και το δικό σας επιτάφιο στο σπίτι μ΄ ένα κασόνι κόβοντας λουλούδια από το κήπο σας καθώς και φτιάχνοντας μερικά με άχρηστο υλικό.
  • Φτιάξτε και άλλες πασχαλινές κατασκευές στο σπίτι με τα παιδιά σας με ό,τι υλικά έχετε στη διάθεσή σας (αυγοθήκες, λαμπάδες κ.ά.).

Ενδεικτικές κατασκευές

  • Φτιάξτε αυτοσχέδια πασχαλινά παιχνίδια με τα παιδιά σας και διασκεδάστε. Σας προτείνουμε να ζωγραφίσετε ένα μεγάλο λαγουδάκι στο οποίο θα λείπει η ουρά του και με κλειστά μάτια να προσπαθείτε να την τοποθετήσετε στο σωστό σημείο. Καθώς και μ’ ένα κασόνι μέτριου μεγέθους να φτιάξετε το λαγουδάκι του Πάσχα, το οποίο  προσπαθεί να φάει πολλά αυγά (τα οποία μπορεί να είναι μπαλίτσες).
  • Κάντε την πιο διασκεδαστική πασχαλινή φωτογράφιση φτιάχνοντας τα πιο ωραία αντικείμενα. Μεταμορφωθείτε με τα παιδιά σας σε λαγουδάκια, κρυφτείτε πίσω από αστεία γυαλιά ή πίσω από ένα τεράστιο αυγό που μόλις έσπασε.

Σας ευχόμαστε αυτό το Πάσχα..

η φλόγα της Ανάστασης, ν’ ανάψει στην καρδιά σας,
για να κρατήσει ζωντανά όλα τα όνειρά σας!!!                                                
Να προσπερνάτε τα εμπόδια, που η ζωή σας στήνει
και το γλυκό χαμόγελο στα χείλη να μη σβήνει!!!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!! ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

Περισσότερα...