Πάσχα σημαίνει ..παιχνίδι κι όλοι αγαπημένοι!

Share This Post

Αγαπητοί γονείς,

Συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα σε εσάς και τα παιδιά σας και επανερχόμαστε με νέες ιδέες και συμβουλές για το Άγιο Πάσχα. Το Πάσχα απαρτίζεται τόσο από τα Θρησκευτικά γεγονότα όσο και από τα ήθη και τα έθιμα. Επιμείνετε περισσότερο εκεί που βλέπετε ότι τα παιδιά σας δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το Άγιο Πάσχα

Αρχικά, δείξτε στα παιδιά σας μερικές εικόνες χαρακτηριστικές με το Πάσχα και ρωτήστε τα «τι δείχνουν οι εικόνες». Καν τε μια σύντομη συζήτηση για το τι ξέρουν ήδη για το Πάσχα και στη συνέχεια πείτε τους να σας βοηθήσουν να βρείτε μαζί και άλλες εικόνες σχετικές με το Πάσχα. Θα τα ενθουσιάσει αρκετά η ιδέα να αναζητήσουν εικόνες από το internet. Συζητήστε τις εικόνες μαζί. (Θρησκευτικά γεγονότα που μπορείτε να συζητήσετε: Κήρυγμα Ιησού, Ο Χριστός ανασταίνει το Λάζαρο, ο Μυστικός Δείπνος, η προδοσία του Ιούδα, η Σταύρωση, η Αποκαθήλωση, Ο Επιτάφιος, Η Ανάσταση. Ήθη και έθιμα: Τα λαζαράκια, φτιάχνουμε κουλουράκια, τσουρέκια, βάφουμε τα αβγά, τρώμε μαγειρίτσα.)

Φωνολογική επίγνωση (πρώτη συλλαβή)

Στη συνέχεια για να ενισχύσετε την φωνολογική επίγνωση των παιδιών σας μπορείτε να παίξετε ένα γρήγορο παιχνίδι. Ζητήστε από τα παιδιά να σας πουν άλλες λεξούλες που αρχίζουν με την ίδια συλλαβή που αρχίζει και η λεξούλα Πάσχα (τονίστε το πα). Εάν τα παιδιά δυσκολεύονται να καταλάβουν ποια συλλαβή εννοείτε ζητήστε τους να σας πουν λεξούλες που αρχίζουν από πα.

Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για ενίσχυση φωνολογικής επίγνωσης.

Δώστε τους ένα καλαθάκι και ζητήστε τους να βρουν μέσα στο σπίτι αντικείμενα που αρχίζουν με την ίδια συλλαβή που αρχίζει και η λεξούλα Πάσχα. Με το παλαμάκι σας τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν σε εσάς και να συζητήσετε μαζί τα αντικείμενα που έφεραν.

Βάλε τα αβγά στη σειρά (μαθηματικά)

Σε ένα χαρτί σχεδιάστε 10 αβγά, χρωματίστε τα, γράψτε τους αριθμούς από το 1-10 και κόψτε τα. Πείτε στα παιδιά ότι είχατε τα αβγά στην τσάντα σας και κατά λάθος ανακατεύτηκαν. Τα παιδιά θα σας πουν να σας βοηθήσουν να τα βάλετε στη σειρά.

Ποιο αβγό λείπει;

Έπειτα, βάλτε τα αβγά στη σειρά από το 1-10 και ζητήστε από τα παιδιά να κλείσουν τα μάτια τους. Αφαιρέστε ένα αβγό και στη συνέχεια τα παιδιά ανοίγουν τα μάτια τους και πρέπει να βρουν ποιο αβγό-αριθμός λείπει.

Ο χορός των αβγών.

Τοποθετήστε τα αβγά σας στο πάτωμα και ετοιμάστε μουσική. Όσο παίζει η μουσική τα παιδιά τρέχουν γύρω από τα αβγά. Όταν σταματήσει η μουσική λέτε σε ένα παιδί να σας δείξει τον αριθμό-αβγό που του ζητήσατε.

Φτιάχνουμε τα δικά μας αβγά.

Δίνουμε στα παιδιά κόλλες χαρτιού Α4 ή εφημερίδα και του ζητάμε να φτιάξει μια μικρή μπάλα-αβγό. Όταν φτιάξει τις μπάλες τους δίνουμε νερομπογιές και τους ζητάμε να ζωγραφίσουν τα αβγά τους. Αφήνουμε τα αβγά μας να στεγνώσουν και τα τοποθετούμε σε ένα Πασχαλινό καλαθάκι.

Στολίζουμε το σπίτι μας με τα Πασχαλινά μας.

Προτρέψτε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν να στολίσετε το σπίτι σας με τα Πασχαλινά σας (πασχαλινά τραπεζομάντηλα, αβγουλάκια, καλαθάκια, λαγουδάκια κτλ.)

Πλάθω κουλουράκια

Γράψτε σε ένα χαρτί με μεγάλα γράμματα τα υλικά που χρειάζονται για να φτιάξετε τα κουλουράκια σας. Ένα θέλετε μπορείτε δίπλα από κάθε υλικό να το ζωγραφίσετε ώστε τα παιδιά να καταλάβουν ποιο υλικό θα χρειαστούν κάθε φορά. Διαβάστε στα παιδιά όλα τα υλικά μια φορά στην αρχή και στη συνέχεια πείτε ένα-ένα τα υλικά και ζητήστε από τα παιδιά να σας ρίχνουν τα υλικά στο μπολ. Δώστε τους λίγο ζυμαράκι να πλάσουν και εκείνα και στη συνέχεια δώστε ότι σχήμα θέλετε στα κουλουράκια σας. Όσο τα κουλουράκια είναι στο φούρνο, μπορείτε να πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά και να κοιτάτε που φουσκώνουν.

Θα σου μάθω ένα τραγούδι..

Όπως φτιάχνετε τα κουλουράκια σας μπορείτε να βάλετε και Πασχαλινά τραγούδια να σας συντροφεύουν και να σας διασκεδάζουν. Όπως πχ:  «Ήρθε πάλι η Πασχαλιά» , «Πάσχα στο Χωριό». Την επόμενη ημέρα βάλτε πάλι στα παιδιά να ακούσουν αυτό το τραγούδι που τους άρεσε περισσότερο και προσπαθήστε να μάθετε τους στίχους του.

Ο μαέστρος.

Πάρτε μια κουτάλα από την κουζίνα που να μοιάζει με την μπαγκέτα του μαέστρο. Πείτε στα παιδιά ότι όταν η μπαγκέτα είναι ψηλά πρέπει να τραγουδήσουν πολύ δυνατά το τραγούδι που έμαθαν ενώ όταν η μπαγκέτα είναι χαμηλά στο πάτωμα πρέπει να τραγουδούν ψιθυριστά. Το απόγευμα ή το βράδυ που θα είναι όλη η οικογένεια μαζεμένη μπορείτε να παίξετε και διαγωνισμό τραγουδιού.

Movie night

Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά τα γεγονότα του Πάσχα είναι μέσα από τις ταινίες. Διοργανώστε μια βραδιά ταινίας με όλη την οικογένεια. Φτιάξτε τα σνακ σας, καθίστε όλοι αναπαυτικά στον καναπέ και απολαύστε την ταινία σας. Προτεινόμενες παιδικές ταινίες: «Ο Πρίγκιπας της Αιγύπτου», «Ιησούς Χριστός – Γέννηση, θαύματα και παραβολές», «Η Ανάσταση του Ιησού Χριστού», «Η ιστορία του Ιησού για παιδιά», «Ιησούς – παιδική ταινία».

Περισσότερα...