Οι δασκάλες της Προδημοτικής φέρνουν το Πάσχα στο σπίτι!

Share This Post

Πρωταπριλιά

Ο Απρίλης είναι ο δεύτερος μήνας της άνοιξης και τον υποδεχόμαστε παραδοσιακά με το να λέμε  ένα ψέμα την πρώτη μέρα. Μιλήστε στα παιδιά για την παράδοση αυτή. Όμως τα πολλά ψέματα δεν κάνουν καλό και αυτό καλό είναι να το υπενθυμίσουμε αυτό στα παιδιά μας. Μπορείτε να πείτε στα παιδιά το παραμύθι «Ο ψεύτης βοσκός» πιο κάτω θα βρείτε τις εικόνες του παραμυθιού:

Πάσχα

Ο Απρίλης είναι επίσης ο μήνας που γιορτάζουμε το Πάσχα μιλήστε στα παιδιά για την μεγάλη αυτή γιορτή και τα έθιμα της. Φέτος όμως θα περάσουμε διαφορετικά την γιορτή αυτή αφού πρέπει να είμαστε περιορισμένοι στα σπίτια μας. Μπορείτε όμως να παίξετε κάποια παραδοσιακά παιχνίδια και μέσα στο σπίτι!

Αυγουλοδρομίες

Οι παίχτες τρέχουν μια ορισμένη διαδρομή κρατώντας με το στόμα τους ένα κουτάλι στο οποίο τοποθετείται ένα (ψημένο) αυγό. Σκοπός είναι να φτάσουν στο τέρμα χωρίς να πέσει κάτω το αυγό.

Γαουροδρομίες

Τα γαϊδούρια με τους αναβάτες τους τρέχουν από το σημείο εκκίνησης μέχρι το καθορισμένο τέρμα. Όποιος φτάσει πρώτος στο τέρμα είναι και ο τελικός νικητής.

Ζίζυρος

Ένας παίχτης στέκεται όρθιος με την αριστερή παλάμη ανοικτή κάτω από τη δεξιά μασχάλη και με το δεξί χέρι καλύπτει με την παλάμη το δεξί μάτι για να μη βλέπει πίσω. Οι άλλοι είναι πίσω του σε μικρή απόσταση και ένας από όλους τον κτυπά στην αριστερή παλάμη. Μετά το κτύπημα γυρίζει αμέσως πίσω με σκοπό να μαντέψει ποιός τον κτύπησε. Τότε όλοι μαζί για να τον παραπλανήσουν σηκώνουν το δεξί τους δείκτη κάνοντας τον γνωστό ήχο του ζίζυρου ζζζζζζζζ…. Αν τον βρει κάθεται στη θέση του διαφορετικά συνεχίζει το ίδιο μέχρι να τον βρει.

Δραστηριότητες φωνολογικής ενημερότητας

  • Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού: Σε κάθε γωνιά μέσα στο σπίτι μπορείτε να κρύψετε ψημένα αυγά. Δώστε το πρώτο στοιχείο γραμμένο σε ένα χαρτί, στο χαρτί να αναγράφεται ο χώρος που είναι κρυμμένο το επόμενο αυγό πχ καναπές (για ευκολία, μπορείτε δίπλα από τη λέξη να ζωγραφίσετε το αντικείμενο – τον καναπέ). Μαζί με το αυγό που θα κρύψετε τον καναπέ βάλτε ακόμα ένα στοιχείο σε χαρτί το οποίο θα οδηγεί στο επόμενο αυγό. Κερδίζει αυτός που θα βρει όλα τα αυγά! Στη συνέχεια όταν τελειώσει το παιχνίδι μπορούν να αντιστραφούν οι ρόλοι και να φτιάξει το παιδί τα στοιχεία και να κρύψει τα αυγά! 

  • Ο λαγός που μιλούσε συλλαβιστά: Φτιάξτε με μια κάλτσα ή στο χαρτί έναν λαγό, δώστε του μαζί με το παιδί όποια μορφή θέλετε και τον χαρακτήρα που επιθυμείτε. Αυτός ο λαγός όμως έχει ένα πρόβλημα, μιλάει μόνο με συλλαβές. Πάρτε τον λαγό στα χέρια σας και δημιουργείστε διαλόγους οι οποίοι να είναι σε μορφή συλλαβών -Γει-α σας τι κα-νε-τε;
    Δώστε τον λαγό στο παιδί και ενθαρρύνετε το να σας κάνει ερωτήσεις με αυτό τον τρόπο και εσείς απαντήστε συλλαβιστά.

Δραστηριότητες μαθηματικών

  • Σχηματίστε στο χαρτόνι 10 αυγά και κόψτε τα, στα μισά αυγά γράψτε τον αριθμό 1 και στα άλλα μισά τον αριθμό 2. Σκορπίστε τα αυγά στο πάτωμα. Μαζί με το παιδί έχετε 10 δευτερόλεπτα να μαζέψετε όσα περισσότερα αυγά μπορεί ο καθένας. Όταν μαζέψει ο καθένας τα δικά του αυγά πρέπει να κάνει την πρόσθεση με τους αριθμούς που αναγράφονται σε αυτά. Κερδίζει αυτός που έχει μαζέψει τους περισσότερους πόντους. Σε αρχικό στάδιο το παιδί μπορεί να αντιστοιχεί τον κάθε αριθμό με αντικείμενα (2 φασόλια) και να κάνει την πρόσθεση, έπειτα μπορεί να γράφει τους αριθμούς σε ένα χαρτί και να βρίσκει το αποτέλεσμα.

  •  Κόψτε αυγά σε χαρτόνι και δώστε τα στα παιδιά να το διακοσμήσουν με διάφορα μοτίβα (μοτίβα σχημάτων ή χρωμάτων). Αυτό μπορεί να γίνει είτε με κολλητική είτε με χρώματα και μαρκαδόρους.

Δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας

  • Πάρτε σελίδες από περιοδικά ή εφημερίδες και δώστε στο παιδί ένα ψαλίδι να κόψει εικόνες, έπειτα δώστε του ένα χαρτί να συνθέσει μια ολοκληρωμένη εικόνα κολλώντας αυτά που έκοψε. Τέλος πείτε του να περιγράψει την εικόνα που έφτιαξε.

  • Κόψτε σε μικρά κομματάκια καλαμάκια διαφόρων χρωμάτων και δώστε στο παιδί νήμα έτσι ώστε να περάσει τα καλαμάκια σε αυτό. Ενθαρρύνετε το να δημιουργήσει μοτίβα με τα χρώματα αυτά. Όταν θα τελειώσει μπορεί να μεταφέρει στο χαρτί το κολιέ που έφτιαξε ζωγραφίζοντας το με χρωματιστά μολύβια.

Πασχαλινά tips

Αγαπητοί γονείς,

Αφού έχετε απεριόριστο χρόνο με τα παιδιά σας στο σπίτι εκμεταλλευτείτε το έτσι να βάψετε τα πιο φαντασμαγορικά αυγά που βάψατε ποτέ. Δώστε στα παιδιά μαρκαδόρους και πινέλα έτσι ώστε να διακοσμήσουν τα πασχαλινά αυγά με ιδιαίτερα σχήματα.

Ενθαρρύνεται τα παιδιά να σας βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού. Δώστε τους ένα ρόλο πχ για αυτή την βδομάδα θα είσαι υπεύθυνος/η για την ετοιμασία του τραπεζιού πριν από το φαγητό. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά στο να μπουν σε μια ρουτίνα στο καθημερινό πρόγραμμα του σπιτιού και θα νιώθουν και υπεύθυνα για κάτι που αφορά όλη την οικογένεια!

Σας ευχόμαστε να έχετε δύναμη σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι μας. Να περνάτε όσο πιο όμορφα και δημιουργικά τις οικογενειακές στιγμές μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο πλαίσιο του περιορισμού που όλοι μας καλούμαστε να τηρήσουμε.

Περισσότερα...