Μένουμε Σπίτι .. Μένουμε Ασφαλείς!

Share This Post



Αγαπητοί γονείς , 

Από την Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης του COVID -19 . Θα θέλαμε σας παρακαλούμε να τηρήσουμε ‘ΟΛΟΙ  το μέτρο και να μείνουμε σπίτι . Είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας .

Όλο το προσωπικό του νηπιαγωγείου  ΜΟΝTESSORI θα είναι δίπλα σας στις οικογένειες σας και στα παιδάκια μας. Η παραμονή στο σπίτι ως μέτρο πρόληψης μπορεί να μας προβλημάτισε , εμείς όμως από την πλευρά μας θα σας παρέχουμε εκπαιδευτικό υλικό για να αξιοποιήσετε  εποικοδομητικά τον χρόνο στο σπίτι. Φυσικά και μπορεί να γίνει με όμορφες δραστηριότητες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :

Νηπιαγωγείο Montessori :
Τηλ: 22-329173

Φαξ: 22320445

Διεύθυνση : NIKH ΖΟΡΠΑ  Τηλ : 99677315 .

Προτείνουμε ψυχραιμία και …

Θα είμαστε δίπλα σας με όμορφες συμβουλές! Ακολουθούμε τις οδηγίες
για το καλό όλων  μας !
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ !

Ελπίζουμε ότι είστε καλά στην υγεία σας εσείς, τα παιδιά σας και οι συγγενείς σας!

Όπως όλοι βιώνουμε αυτό το διάστημα, ο νέος ιός Covid-19 έχει επιφέρει αρκετές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή. Δεν χρειάζεται όμως πανικός, διότι όλο αυτό είναι παροδικό εάν όλοι προσέχουμε και μείνουμε για αρκετό χρονικό διάστημα στα σπίτια μας. Η ψυχραιμία, οι σωστοί κανόνες υγιεινής και η σωστή και φιλτραρισμένη πληροφορία είναι τα όπλα μας σε αυτόν τον αγώνα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε για κάποιο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να κρατήσετε τα παιδιά σας στο σπίτι για την ασφάλεια τόσο των ίδιων όσο και των ηλικιωμένων ατόμων που επηρεάζονται περισσότερο από αυτόν τον ιό. Καταλαβαίνουμε ότι ίσως στην αρχή αυτό το εγχείρημα να είναι δύσκολο αλλά σας προτρέπουμε να το δείτε θετικά. Είναι μια ευκαιρία να περάσετε δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Θα εκπλαγείτε με το πόσες πολλές δραστηριότητες μπορείτε να υλοποιήσετε με τα παιδιά σας στο σπίτι. Δραστηριότητες απλές που δεν απαιτούν ούτε πολύ οργάνωση, ούτε πολλά υλικά, αλλά απλά πράγματα που έχουμε όλοι στο σπίτι μας. Δραστηριότητες που θα απολαύσουν τόσο οι μικροί μας φίλοι όσο και εσείς. Γι αυτό λοιπόν είμαστε εμείς εδώ για να σας δώσουμε κάποιες συμβουλές, αλλά και ιδέες που μπορείτε να υλοποιήσετε στο σπίτι.
Οι δραστηριότητες που θα κοινοποιηθούν απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και φυσικά όλοι έχετε την πρόσβαση σε αυτές! Θα έχει ενδιαφέρον να δοκιμάσετε δραστηριότητες ακόμη και των τάξεων που δεν φοιτά το παιδί σας για δοκιμή και καινοτομία!

  • Αρχικά, πολύ σημαντικό είναι να ενημερώσουμε τα παιδιά με απλό τρόπο και χωρίς να τα αγχώσουμε για τα δεδομένα της τωρινής κατάστασης. Γι αυτό το λόγο σας προτρέπουμε να διαβάσετε στα παιδιά ένα εξαιρετικό βιβλίο που ετοίμασε η Ιταλίδα συγγραφέας παιδικών βιβλίων Manuela Molina, το οποίο στόχο έχει να μιλήσει στα πολύ μικρά παιδιά (ηλικίας έως 7 ετών) για τον κορωνοϊό με λόγια απλά και ευχάριστα, προκειμένου να καταλάβουν τι συμβαίνει γύρω τους αυτές τις μέρες χωρίς να αγχωθούν. Όπως εξηγεί η ίδια, το βιβλίο δεν είναι επιστημονικό, αλλά μπορεί να αποτελέσει εκπαιδευτικό εργαλείο, βασισμένο στη φαντασία. Προτείνει, λοιπόν, να εκτυπώσουμε το υλικό ώστε τα παιδιά να μπορούν να ζωγραφίζουν επάνω του. Γνωρίζουμε, άλλωστε, πολύ καλά πως τα παιδιά επεξεργάζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους μέσα από το παιχνίδι, αλλά και την ανάγνωση παραμυθιών. Παρακάτω σας παραθέτουμε το βιβλίο σε μορφή pdf:
  • Έπειτα από την ανάγνωση του βιβλίου μπορείτε να δώσετε μια κόλλα χαρτί στα παιδιά και να τους ζητήσετε να ζωγραφίσουν τον ιό έτσι όπως τον φαντάζονται. Η παιδική ζωγραφιά μπορεί να σας δείξει το πώς αισθάνεται το παιδί σας στο άκουσμα του ιού. Όταν τελειώσει με τη ζωγραφιά του μπορείτε να τη συζητήσετε. Εάν έχετε παραπάνω από 1 παιδί καλό είναι να εμπλέξετε όλα σας τα παιδιά στη διαδικασία αυτή, ώστε στο τέλος το κάθε παιδί να πει δυνατά πως ζωγράφισε τον ιό αλλά και γιατί τον ζωγράφισε έτσι μπροστά στα υπόλοιπα αδέρφια του και τους γονείς του.
  • Στη συνέχεια πρέπει να κατανοήσει και να εφαρμόσει το παιδί τους κανόνες υγιεινής που μας προφυλάσσουν από τον ιό. Οι κανόνες είναι απλοί, πλένουμε τακτικά και πολύ καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό (που τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν ήδη να

κάνουν, βάζουμε αντισηπτικό και τρίβουμε καλά τα χέρια μας, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε προστατεύουμε τους υπόλοιπους βάζοντας μπροστά ένα χαρτομάντιλο και αν δεν έχουμε εκείνη τη στιγμή βάζουμε μπροστά το χέρι ή τον αγκώνα μας. Αυτοί οι απλοί κανόνες πρέπει να αποτυπωθούν στο μυαλό των παιδιών και ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι οι εικόνες. Μπορούμε αρχικά να δείξουμε στα παιδιά διάφορες εικόνες από το internet από άτομα που πλένουν τα χέρια τους, όταν βήχουν ή φτερνίζονται βάζουν μπροστά ένα χαρτομάντιλο και στη συνέχεια να καταλήξουμε στο πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και τώρα λόγω του ιού αλλά και γενικά στη ζωή μας ώστε να μην αρρωσταίνουμε. Μπορούμε να προτείνουμε στα παιδιά ότι για να μην ξεχάσουμε τους κανόνες υγιεινής θα τους γράψουμε σε ένα χαρτί και θα τους κολλήσουμε στο μπάνιο (σε σημείο που να μπορεί το παιδί να τους δει αλλά να μην είναι κοντά στη βρύση για να μη βραχεί το χαρτί).

        Εικόνες που μπορούμε να εκτυπώσουμε και να βάλουμε στο μπάνιο:

  Πλένουμε τα χεράκια μας

Βάζω αντισηπτικό

Όταν βήχω ή φτερνίζομαι βάζω μπροστά ένα χαρτομάντιλο

Μπορείτε να γράψετε σε χαρτί τα παραπάνω κειμενάκια με μεγάλα γράμματα και να αφήσετε τα παιδιά να γράψουν μόνα τους όπως μπορούν τι λέει κάθε εικόνα.
Έπειτα μπορείτε να πάτε μαζί στο μπάνιο και να τα κολλήσετε ώστε να θυμάστε τους κανόνες υγιεινής.

  • Επιπλέον, μπορείτε να εμπλέξετε το παιδί σας στις δουλειές του σπιτιού μιας και θα περάσετε αρκετές ώρες στο σπίτι. Και εσάς θα σας βοηθήσει όσο μπορεί και αυτό θα νιώσει χρήσιμο ότι βοηθάει τη μαμά σε κάτι που μέχρι πρότινος θεωρούσε ότι μόνο η μαμά μπορεί να τα καταφέρει.  Μπορείτε να βάλετε στέρεα σκαμπό για να τους δώσετε πρόσβαση στο νεροχύτη για να συμπεριλάβετε το παιδί σε όλες τις δουλειές που γίνονται στο πάγκο της κουζίνας. Πλύσιμο, μαγείρεμα, σκούπισμα πιάτων, τοποθέτηση σε συρτάρια, άνοιγμα ψυγείου κτλ. Δείξτε στο παιδί πως να ετοιμάζει μόνο του το γεύμα του, πώς να στίβει  μόνο του το χυμό του κτλ. Σίγουρα θα υπάρξει αναστάτωση στην κουζίνα αλλά πιστέψτε μας θα το απολαύσουν και τα παιδιά σας και εσείς.
  • Αν έχετε παιδιά μικρότερης ηλικίας που δεν μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στις δουλειές του σπιτιού τότε μπορούν να μάθουν να μαζεύουν τα παιχνίδια τους και να τα βάζουν μέσα στο κουτί τους, να ποτίζουν τα φυτά του σπιτιού ή να ταΐζουν τα κατοικίδια.
  • Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι πολύ σημαντικό είναι και η επαφή των παιδιών με τη φύση. Η φυσική περιέργεια των παιδιών για το φυσικό περιβάλλον και η πληθώρα ερεθισμάτων και ευκαιριών για μάθηση είναι ιδανικές συνθήκες για να μάθει το παιδί να ζει σε αρμονία με τη φύση και να σέβεται το περιβάλλον. Μιας και θα περάσετε αρκετές μέρες στο σπίτι μπορείτε να δείξετε στο παιδί πώς να περιποιείται τα φυτά εσωτερικού χώρου και πώς να τα ποτίζει.
  • Μπορείτε επίσης να μιλήσετε για την άνοιξη που ανθίζουν τα λουλούδια, το χορταράκι γίνεται και πάλι πράσινο, τα πουλάκια πετούν στον ουρανό και μας διασκεδάζουν με το όμορφο τραγούδι τους. Μια πολύ ωραία δραστηριότητα είναι να φτιάξετε το καλαθάκι της άνοιξης. Πάρτε ένα σκέτο καλαθάκι και στολίστε το μαζί με τα παιδιά σας με πράσινα φύλλα, άνθη και σπόρους. Ζητήστε από το παιδί τις μέρες που το επιτρέπει ο καιρός να βγαίνει έξω στην αυλή και να μαζεύει ότι νομίζει ότι έχει σχέση με την άνοιξη, στη συνέχεια να παρατηρείτε μαζί το καλαθάκι και να συζητάτε τι μάζεψε το παιδί.
  • Όπως καλά γνωρίζουμε, ο καλύτερος τρόπος για να εκφραστεί το παιδί είναι μέσα από την κίνηση η οποία του βγαίνει αυθόρμητα. Σε συνέχεια της προηγούμενης δραστηριότητας με τα καλαθάκια της άνοιξης μπορείτε να παίξετε ένα μικρό κυνήγι θησαυρού. Κρύψτε τα αντικείμενα της άνοιξης που είχε βάλει το παιδί στο καλαθάκι του τις προηγούμενες ημέρες διάσπαρτα σε όλο τον κήπο. Έπειτα δώστε το σύνθημα (είτε με 1 παλαμάκι, είτε με μια σφυρίχτρα) στο παιδί να τρέξει να βρει τα αντικείμενα κρατώντας το καλαθάκι του, μετά από λίγα λεπτά δώστε και πάλι το σύνθημα ώστε να έρθει σε εσάς και να σας δείξει πόσα από τα αντικείμενα βρήκε. Εάν δεν τα βρήκε όλα μπορείτε να του δώσετε λίγο ακόμα χρόνο να τα βρει ή αλλιώς μπορείτε να ψάξετε μαζί τον κήπο σας.
  • Άλλο παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε στον κήπο είναι με μπαλόνια. Πάρτε ένα μικρό ύφασμα και φουσκώστε ένα μπαλόνι. Πετάξτε το μπαλόνι πάνω στο ύφασμα και πείτε στα παιδιά να κουνούν το ύφασμα με προσοχή όμως μη μας πέσει το μπαλόνι. Αν θέλετε να το κάνετε πιο δύσκολο βάλτε 2 μπαλόνια. Τα μπαλόνια αρέσουν πολύ στα παιδιά και μετά από λίγο θα ξεκινήσουν ένα δικό τους παιχνίδι με το μπαλόνι, κρατώντας αρκετή ώρα απασχολημένα.
  • Πλησιάζοντας η επέτειος της 1ης Απριλίου, πρέπει να αναφέρουμε στα παιδιά ότι οι Κύπριοι ήθελαν την ελευθερία τους από του Άγγλους γι αυτό και την 1η Απριλίου του 1955 ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό τους αγώνα. Έπειτα από 4 χρόνια πολέμου και συζητήσεων κατάφεραν τελικά απελευθερωθούν από τους Άγγλους. Δείξτε στα παιδιά εικόνες και βίντεο από τον αγώνα.
  • Δείξτε τους μερικές εικόνες από ήρωες του αγώνα αυτού και προσπαθήστε τα μάθετε τα ονόματά τους.
  • Βάλτε τους να ακούσουν μερικά σχετικά τραγούδια, όπως: «Ήταν πρώτη Απριλίου», «Ήχοι παιδιών που παίζουν», «Είμαστε όλοι παιδιά της Ε.Ο.Κ.Α» και προσπαθήστε να μάθετε τους στίχους ενός τουλάχιστον τραγουδιού.
  • Επίσης, καλό είναι να πληροφορήσετε τα παιδιά και για το έθιμο της Πρωταπριλιάς, ότι δηλαδή λέμε αθώα ψέματα για να ξεγελάσουμε τους άλλους. Βέβαια πρέπει να κατανοήσουν τα παιδιά τι ακριβώς είναι το ψέμα και να μάθουν ότι δεν πρέπει να λέμε ψέματα γιατί έτσι μπορεί να στεναχωρήσουμε κάποιον ή να κάνουμε κακό στον εαυτό μας. Μόνο την Πρωταπριλιά μπορούμε να πούμε μερικά αθώα και μικρά ψεματάκια.
  • Για να κατανοήσουν τα παιδιά ότι δεν πρέπει να λένε ψέματα μπορούμε το ίδιο βράδυ να οργανώσουμε μια βραδιά ταινίας και να δούμε τον αγαπημένο μας «Πινόκιο». Οπότε φτιάξτε ποπ-κορν και άλλα σνακ και καθίστε όλοι μαζί να δείτε την ταινία.

Για ότι απορίες έχετε ή χρειάζεστε κάποια πληροφορία, το νηπιαγωγείο μας είναι πάντα δίπλα σας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε με τον οποιοδήποτε τρόπο.

Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια με πολλές και δημιουργικές ιδέες. Παραμείνετε ψύχραιμοι και απλά εκμεταλλευτείτε τις μέρες αυτές με τα παιδιά σας. Οι μέρες θα περάσουν πολύ γρήγορα και σύντομα θα γυρίσουμε όλοι στους κανονικούς ρυθμούς της ζωή μας…

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη σας.

Νηπιαγωγείο Montessori

Περισσότερα...