COVID– 19
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν εγκρίνουν κανένα τρόφιμο ή συστατικό ως προστατευτικό για τις λοιμώξεις.
Επίσης, δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο COVID-19 μεταδίδεται μέσω κατανάλωσης κάποιας τροφής. Ενώ, είναι απίθανο να μεταδοθεί ο ιός μέσω μολυσμένων τροφίμων, συστήνεται να ακολουθούνται πάντα οι σωστές πρακτικές ασφάλειας τροφίμων για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης διατροφικών ασθενειών (EFSA, EUFIC, FDA, USDA, 2020).
Ωστόσο, είναι σωστό να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας διατροφικά, με διάφορα αντι- οξειδωτικά τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Υπάρχουν αμέτρητες/ εκατομμύρια αντιοξειδωτικές ουσίες στις τροφές.
Οι πιο γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι:
Βιταμίνη Γ που βρίσκεται στις φράουλες, στα ακτινίδια, στα εσπεριδοειδή, στο μπρόκολο, στο κουνουπίδι, στο μάγκο, στο παπάγια, στη γλυκοπατάτα, στις πιπεριές
Βιταμίνη Ε που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, στο μπρόκολο, στο καρότο, στους ξηρούς καρπούς, στο σπανάχι, στους ηλιόσπορους, στην κολοκύθα
Β-καροτένιο που βρίσκεται στα βερίκοκα, στα σπαράγγια, στο μπρόκολο, στα κοκκινογούλια, στα καρότα, στην ντομάτα, στο καρπούζι, στο σπανάχι, στη γλυκοπατάτα
Ψευδάργυρος που βρίσκεται στα στρείδια, στο κόκκινο κρέας, στα θαλασσινά, στα πουλερικά, στα ολικής αλέσεως δημητριακά, στα φασόλια, στους ξηρούς καρπούς
Μαγγάνιο που βρίσκεται στη βρώμη, στο καστανό ρύζι, στο σπανάχι, στον ανανά, στους κολοκυθόσπορους, στη σίκαλη, στη σόγια
Σελήνιο που βρίσκεται στους βραζιλιάνικους ξηρούς καρπούς, στο βοδινό, στα πουλερικά, στον τόνο
Χαλκός που βρίσκεται στα θαλασσινά, στα άπαχα κρέατα, στα γαλακτοκομικά, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια
Ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στον φλοιό των κόκκινων σταφυλιών, στο κρασί, στα μούρα, στα φύλλα ευκαλύπτου και ελάτου και σε ξηρούς καρπούς
Ασταξανθίνη που βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά και σε αυτήν οφείλεται το έντονοχρώματουσολομού, τουαστακούκαι τηςγαρίδας
Κουρκουμίνη που περιέχεται σε ένα ινδικόμπαχαρικό, τον κουρκουμά και είναι από τα βασικά συστατικά του κάρι
Ανθοκυανίνες που βρίσκονται στη μελιτζάνα, στα κόκκινα σταφύλια, στα μούρα, στα ρόδια, στα κόκκινα κρεμμύδια
Κατεχίνες που βρίσκονται στο τσάι, στο κόκκινο κρασί
Κρυπτοξανθίνες που βρίσκονται στις κόκκινες πιπεριές, στα μάγκο, στην κολοκύθα
Φλαβονοειδή που βρίσκονται στο τσάι, στο κόκκινο κρασί, στο κρεμμύδι, στα μήλα, στα εσπεριδοειδή, στο κακάο, στο ελαιόλαδο
Λιγνίνη που βρίσκεται στο σησάμι, στα ολικής αλέσεως δημητριακά, στα λαχανικά
Λουτεΐνη που βρίσκεται στο καλαμπόκι και στα φελλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι
Λυκοπένιο που βρίσκεται κυρίως στις ψημένες ντομάτες, στο καρπούζι, στα καρότα και άλλα κόκκινα λαχανικά και φρούτα
Πολυφαινόλες που βρίσκονται στο θυμάρι, τη ρίγανη, στους χουρμάδες
Πόσα αντιοξειδωτικά περιέχονται στις τροφές και ποιες τροφές έχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά;
Μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες και κυρίως 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, θα καλύπτει τις ανάγκες σας σε αντιοξειδωτικά.
Ο πιο κάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να βάλετε περισσότερα αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κάθε οργανισμός απορροφά διαφορετικά τα αντιοξειδωτικά και τα οφέλη στην υγεία του καθενός γίνονται με διαφορετικό τρόπο.
Τρόφιμο | Ποσότητα | Περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά |
Κόκκινα φασόλια μικρά (ξηρά) | ½ φλιτζάνι | 13,727 |
Μύρτιλα άγρια (blueberries) | 1 φλιτζάνι | 13,427 |
Φασόλια κόκκινα τύπου kidney (ξηρά) | ½ φλιτζάνι | 13,259 |
Φασόλια τύπου pinto (ξηρά) | ½ φλιτζάνι | 11,864 |
Μύρτιλα θερμοκηπίου (blueberries) | 1 φλιτζάνι | 9,019 |
Κράνμπερι φρέσκα (cranberries) | 1 φλιτζάνι | 8,983 |
Αγκινάρες ψημένες | 1 φλιτζάνι (καρδιές) | 7,904 |
Βατόμουρα (blackberries) | 1 φλιτζάνι | 7,701 |
Δαμάσκηνα (αποξηραμένα) | ½ φλιτζάνι | 7,291 |
Σμέουρα φρέσκα (raspberries) | 1 φλιτζάνι | 6,058 |
Φράουλες | 1 φλιτζάνι | 5,938 |
Μήλα κόκκινα | 1 ολόκληρο | 5,900 |
Μήλα πράσινα | 1 ολόκληρο | 5,381 |
Ελαιοκάρυδα (pecans) | 30γρ | 5,095 |
Κεράσια | 1 φλιτζάνι | 4,873 |
Δαμάσκηνα σκούρα μπλε φρέσκα | 1 ολόκληρο | 4,844 |
Πατάτες ψημένες | 1 ολόκληρη | 4,649 |
Φασόλια μαύρα (ξηρά) | ½ φλιτζάνι | 4,181 |
Δαμάσκηνα κόκκινα φρέσκα | 1 ολόκληρο | 4,118 |
Μήλα κίτρινα | 1 ολόκληρο | 3,903 |
Τέλος, για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει να ακολουθούμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και να μην αποφεύγουμε κάποια ομάδα τροφών.
Νικολέτα Ντορζή MS, RDN, CDNΚλινική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος
Βιβλιογραφία:
EUFIC. (2020). Food and coronavirus (COVID-19): what you need to know. Retrieved April 5, 2020, from https://www.eufic.org/en/page/food-and-coronavirus-covid-19-what-you-need-to-know
FDA. (2020). No evidence COVID-19 can be transmitted by food or packaging. Retrieved April 5, 2020, from https://www.rollcall.com/2020/04/02/fda-no-evidence-covid-19-can-be-transmitted-by-food-or-packaging-on-food/
USDA. (2020). Coronavirus Disease (COVID-19). Retrieved April 5, 2020, from https://www.usda.gov/coronavirus
Nazario B. Superfoods for optimal health (2013) [Online] Available at: http://www.webmd.com/food-recipes/antioxidants-your-immune-system-super-foods-optimal-health
Κονά Β. Περισσότερα ανιοξειδωτικά, περισσότερη υγεία. (2014) [Online] Available at: http://www.mednutrition.gr/perissotera-antioxeidwtika-perissoteri-ygeia
Φαντούση Κ. Τα νέα αντιοξειδωτικά. (2014) [Online] Available at: http://www.mednutrition.gr/ta-nea-antioxeidwtika
Fajardo C. What are antioxidants (2015) [Online] Available at: http://www.ift.org/Knowledge-Center/Learn-About-Food-Science/Food-Facts/What-are-antioxidants.aspx
Mathis C. 20 Common Foods with the Most Antioxidants (2005) [Online] Available at: http://www.webmd.com/food-recipes/20-common-foods-most-antioxidants
Best Health Magazine (2015).40 Foods High in Antioxidants. [Online] Available at: http://www.besthealthmag.ca/best-eats/nutrition/40-foods-high-in-antioxidants