Γερό ανοσοποιητικό από την Διατροφολόγο μας Νικολέτα Ντορζή..

Share This Post

COVID– 19

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν εγκρίνουν κανένα τρόφιμο ή συστατικό ως προστατευτικό για τις λοιμώξεις.
Επίσης,  δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο COVID-19 μεταδίδεται μέσω κατανάλωσης κάποιας τροφής.  Ενώ, είναι απίθανο να μεταδοθεί ο ιός μέσω μολυσμένων τροφίμων, συστήνεται να ακολουθούνται πάντα οι σωστές πρακτικές ασφάλειας τροφίμων για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης διατροφικών ασθενειών (EFSA, EUFIC, FDA, USDA, 2020).

Ωστόσο, είναι σωστό να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας διατροφικά, με διάφορα αντι- οξειδωτικά τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Υπάρχουν αμέτρητες/ εκατομμύρια αντιοξειδωτικές ουσίες στις τροφές.
Οι πιο γνωστές  αντιοξειδωτικές ουσίες είναι:

Βιταμίνη Γ που βρίσκεται στις φράουλες, στα ακτινίδια, στα εσπεριδοειδή, στο μπρόκολο, στο κουνουπίδι, στο μάγκο, στο παπάγια, στη γλυκοπατάτα, στις πιπεριές

Βιταμίνη Ε που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, στο μπρόκολο, στο καρότο, στους ξηρούς καρπούς, στο σπανάχι, στους ηλιόσπορους, στην κολοκύθα

Β-καροτένιο που βρίσκεται στα βερίκοκα, στα σπαράγγια, στο μπρόκολο, στα κοκκινογούλια, στα καρότα, στην ντομάτα, στο καρπούζι, στο σπανάχι, στη γλυκοπατάτα

Ψευδάργυρος που βρίσκεται στα στρείδια, στο κόκκινο κρέας, στα θαλασσινά, στα πουλερικά, στα ολικής αλέσεως δημητριακά, στα φασόλια, στους ξηρούς καρπούς

Μαγγάνιο που βρίσκεται στη βρώμη, στο καστανό ρύζι, στο σπανάχι, στον ανανά, στους κολοκυθόσπορους, στη σίκαλη, στη σόγια

Σελήνιο που βρίσκεται στους βραζιλιάνικους ξηρούς καρπούς, στο βοδινό, στα πουλερικά, στον τόνο

Χαλκός που βρίσκεται στα θαλασσινά, στα άπαχα κρέατα, στα γαλακτοκομικά, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια

Ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στον φλοιό των κόκκινων σταφυλιών, στο κρασί, στα μούρα, στα φύλλα ευκαλύπτου και ελάτου και σε ξηρούς καρπούς

Ασταξανθίνη που βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά και σε αυτήν οφείλεται το έντονοχρώματουσολομού, τουαστακούκαι τηςγαρίδας

Κουρκουμίνη που περιέχεται σε ένα ινδικόμπαχαρικό, τον κουρκουμά και είναι από τα βασικά συστατικά του κάρι

Ανθοκυανίνες που βρίσκονται στη μελιτζάνα, στα κόκκινα σταφύλια, στα μούρα, στα ρόδια, στα κόκκινα κρεμμύδια

Κατεχίνες που βρίσκονται στο τσάι, στο κόκκινο κρασί

Κρυπτοξανθίνες που βρίσκονται στις κόκκινες πιπεριές, στα μάγκο, στην κολοκύθα

Φλαβονοειδή που βρίσκονται στο τσάι, στο κόκκινο κρασί, στο κρεμμύδι, στα μήλα, στα εσπεριδοειδή, στο κακάο, στο ελαιόλαδο

Λιγνίνη που βρίσκεται στο σησάμι, στα ολικής αλέσεως δημητριακά, στα λαχανικά

Λουτεΐνη που βρίσκεται στο καλαμπόκι και στα φελλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι

Λυκοπένιο που βρίσκεται κυρίως στις ψημένες ντομάτες, στο καρπούζι, στα καρότα και άλλα κόκκινα λαχανικά και φρούτα

Πολυφαινόλες που βρίσκονται στο θυμάρι, τη ρίγανη, στους χουρμάδες

Πόσα αντιοξειδωτικά περιέχονται στις τροφές και ποιες τροφές έχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά;

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες και κυρίως 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, θα καλύπτει τις ανάγκες σας σε αντιοξειδωτικά.

Ο πιο κάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να βάλετε περισσότερα αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κάθε οργανισμός απορροφά διαφορετικά τα αντιοξειδωτικά και τα οφέλη στην υγεία του καθενός γίνονται με διαφορετικό τρόπο.

Τρόφιμο ΠοσότηταΠεριεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Κόκκινα φασόλια μικρά (ξηρά)½ φλιτζάνι13,727
Μύρτιλα άγρια (blueberries)1 φλιτζάνι13,427
Φασόλια κόκκινα τύπου kidney (ξηρά)½ φλιτζάνι13,259
Φασόλια τύπου pinto (ξηρά)½ φλιτζάνι11,864
Μύρτιλα θερμοκηπίου (blueberries)1 φλιτζάνι9,019
Κράνμπερι φρέσκα (cranberries)1 φλιτζάνι8,983
Αγκινάρες ψημένες1 φλιτζάνι (καρδιές)7,904
Βατόμουρα (blackberries)1 φλιτζάνι7,701
Δαμάσκηνα (αποξηραμένα)½ φλιτζάνι7,291
Σμέουρα φρέσκα (raspberries)1 φλιτζάνι6,058
Φράουλες1 φλιτζάνι5,938
Μήλα κόκκινα1 ολόκληρο5,900
Μήλα πράσινα1 ολόκληρο5,381
Ελαιοκάρυδα (pecans)30γρ5,095
Κεράσια1 φλιτζάνι4,873
Δαμάσκηνα σκούρα μπλε φρέσκα1 ολόκληρο4,844
Πατάτες ψημένες1 ολόκληρη4,649
Φασόλια μαύρα (ξηρά)½ φλιτζάνι4,181
Δαμάσκηνα κόκκινα φρέσκα1 ολόκληρο4,118
Μήλα κίτρινα1 ολόκληρο3,903

Τέλος, για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει να ακολουθούμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και να μην αποφεύγουμε κάποια ομάδα τροφών.

Νικολέτα Ντορζή MS, RDN, CDNΚλινική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία:

EUFIC. (2020). Food and coronavirus (COVID-19): what you need to know. Retrieved April 5, 2020, from https://www.eufic.org/en/page/food-and-coronavirus-covid-19-what-you-need-to-know

FDA. (2020). No evidence COVID-19 can be transmitted by food or packaging. Retrieved April 5, 2020, from https://www.rollcall.com/2020/04/02/fda-no-evidence-covid-19-can-be-transmitted-by-food-or-packaging-on-food/

USDA. (2020). Coronavirus Disease (COVID-19). Retrieved April 5, 2020,  from https://www.usda.gov/coronavirus

Nazario B. Superfoods for optimal health (2013) [Online] Available at: http://www.webmd.com/food-recipes/antioxidants-your-immune-system-super-foods-optimal-health 

Κονά Β. Περισσότερα ανιοξειδωτικά, περισσότερη υγεία. (2014) [Online] Available at: http://www.mednutrition.gr/perissotera-antioxeidwtika-perissoteri-ygeia

Φαντούση Κ. Τα νέα αντιοξειδωτικά. (2014) [Online] Available at: http://www.mednutrition.gr/ta-nea-antioxeidwtika

Fajardo C. What are antioxidants (2015) [Online] Available at: http://www.ift.org/Knowledge-Center/Learn-About-Food-Science/Food-Facts/What-are-antioxidants.aspx  

Mathis C. 20 Common Foods with the Most Antioxidants (2005) [Online] Available at: http://www.webmd.com/food-recipes/20-common-foods-most-antioxidants

Best Health Magazine (2015).40 Foods High in Antioxidants. [Online] Available at: http://www.besthealthmag.ca/best-eats/nutrition/40-foods-high-in-antioxidants

Περισσότερα...