2 Απριλίου 2020
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Σαν σήμερα θα είχε γενέθλια ο αγαπημένος παραμυθάς μικρών και μεγάλων ..
Hans Christian Andersen
Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.
Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Βιβλίων ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Το 2020 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Σλοβενίας. Το φετινό μήνυμα γράφτηκε από τον Σλοβένο συγγραφέα Peter Svetina, μεταφράστηκε στα ελληνικά, όπως κάθε χρόνο, από τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς, ενώ η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Σλοβένο εικονογράφο Damijan Stepančič.
Το υπέροχο μήνυμα του PeterSventina:
“Εκεί που μένω, οι θάμνοι πρασινίζουν αργά τον Απρίλη ή νωρίς τον Μάη και σύντομα γεμίζουν με κουκούλια από πεταλούδες. Αυτά τα κουκούλια μοιάζουν με μπαλίτσες από βαμβάκι ή με κουφέτα και οι νύμφες τους καταβροχθίζουν φύλλο το φύλλο μέχρι που οι θάμνοι απογυμνώνονται. Όταν όμως οι νύμφες γίνουν πεταλούδες και πετάξουν, οι θάμνοι δεν είναι κατεστραμμένοι. Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, ξαναγίνονται πράσινοι πάλι και πάλι.
Έτσι μοιάζει ο συγγραφέας, έτσι μοιάζει ο ποιητής. Κατασπαράζονται, μένουν κατάστεγνοι από ιστορίες και ποιήματα, που, όταν ολοκληρωθούν, πετούν μακριά, μπαίνουν μέσα σε βιβλία και βρίσκουν τους αναγνώστες τους. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι.
Και τι συμβαίνει μ΄εκείνα τα ποιήματα και τις ιστορίες;
Ξέρω ένα αγόρι που έπρεπε να κάνει κάποια εγχείρηση στο μάτι του. Για δύο εβδομάδες μετά την εγχείρηση, έπρεπε να ξαπλώνει μόνο από τη δεξιά πλευρά και μετά δεν έπρεπε να διαβάζει τίποτα για έναν μήνα. Όταν τελικά ξαναπήρε στα χέρια του ένα βιβλία έπειτα από ενάμιση μήνα, ένιωσε σαν να κατάπινε λέξεις μ’ ένα κουτάλι από μια γαβάθα. Σαν να τις έτρωγε. Πραγματικά τις έτρωγε.
Ξέρω κι ένα κορίτσι που, όταν μεγάλωσε, έγινε δασκάλα. Μου είπε: “Τα παιδιά που οι γονείς τους δεν τους διάβασαν παραμύθια έχουν στερηθεί κάτι σημαντικό”.
Οι λέξεις στα ποιήματα και στις ιστορίες είναι τροφή. Όχι τροφή για το σώμα, όχι τροφή που μπορεί να γεμίσει το στομάχι σου. Τροφή όμως για το πνεύμα και τροφή για την ψυχή.
Όταν πεινάει κάποιος ή διψάει, το στομάχι του γουργουρίζει και το στόμα του στεγνώνει. Οι πεινασμένοι γυρεύουν να φάνε κάτι, ένα κομμάτι ψωμί, ένα πιάτο ρύζι ή δημητριακά, λίγο ψάρι ή μια μπανάνα. Όσο περισσότερο πεινούν, τόσο στενεύει ο οπτικός τους ορίζοντας, ώσπου παύουν να βλέπουν ό,τι δεν είναι τροφή για να τους χορτάσει.
Η πείνα για λέξεις εκδηλώνεται διαφορετικά. Μοιάζει με θλίψη, με λήθη, με αυθάδεια. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τέτοιου είδους πείνα δε νιώθουν πως η ψυχή τους τρέμει από το κρύο κι ότι προσπερνούν τους εαυτούς τους χωρίς να το προσέχουν. Ένα μέρος του κόσμου τους εξαφανίζεται χωρίς να το γνωρίζουν.
Αυτού του είδους η πείνα χορταίνεται με ποίηση και ιστορίες.
Υπάρχει όμως ελπίδα για όσους δεν έχουν ποτέ αφεθεί ν’ απολαύσουν τις λέξεις, για να χορτάσουν αυτή την πείνα;
Υπάρχει! Το αγόρι που είπαμε διαβάζει κάθε μέρα. Το κορίτσι έγινε δασκάλα και διαβάζει στους μαθητές της. Κάθε Παρασκευή. Κάθε βδομάδα. Αν κάποια φορά το ξεχάσει, της το θυμίζουν τα παιδιά.
Και τι γίνεται με τον συγγραφέα και τον ποιητή; Καθώς έρχεται το καλοκαίρι, θα πρασινίσουν πάλι. Και πάλι θα στεγνώσουν από ιστορίες και ποιήματα, που θα πετάξουν μακριά προς κάθε κατεύθυνση. Πάλι και πάλι.”
Σήμερα σας εισηγούμαστε λοιπόν να βάλετε μια μικρή παύση στις ετοιμασίες και δραστηριότητες που ετοιμάζετε για το Πάσχα και να αφιερώσετε με τα παιδιά σας την μέρα αυτή στα βιβλία, μιλώντας αρχικά στα παιδιά σας για το γνωστό παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Μπορείτε να τους δείξετε την φωτογραφία του και να τους μιλήσετε λίγο γι’ αυτόν
«Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 στη Δανία. Ο Χανς ήταν ένα περίεργο παιδί με εξαιρετική φαντασία, το οποίο λάτρευε το διάβασμα. Του άρεσε όλη την ώρα να διαβάζει και να σκέφτεται κάθε λίγο και λιγάκι και μια μικρή ιστορία στο μυαλό του. Γρήγορα όταν μεγάλωσε κατάλαβε πως του άρεσε πολύ το θέατρο, όπως παίζουμε και εμείς στο σχολείο και κάνουμε μικρά θεατράκια έτσι και εκείνος. Όταν ήταν ακόμη και με τους φίλους του, του άρεσε να λέει ποιήματα και να τραγουδά. Είχε ωραία φωνή, γλυκιά και έτσι άρχισε να σπουδάζει μουσική, αλλά αρρώστησε ξαφνικά και έχασε τη φωνή του. Έτσι, το μόνο ταλέντο που του έμεινε ήταν το ταλέντο να γράφει πολλά παραμύθια, τα οποία άρεσαν και αρέσουν ακόμη σε όλο τον κόσμο.»
Στη συνέχεια μπορείτε να διαλέξετε να διαβάσετε ένα από τα πιο κάτω παραμύθια του Κρίστιαν Άντερσεν, που σίγουρα θα έχετε κάποιο στο σπίτι. Αν όχι μπορείτε να ανατρέξετε στο διαδίκτυο όπου αρκετά από αυτά έχουν γίνει videos. Θα ήταν προτιμότερο όμως αν έχετε κάποιο παραμύθι να το διαβάσετε στα παιδιά και να το ξεφυλλίσετε παρέα, γιατί για να μη ξεχνιόμαστε σήμερα γιορτάζει το βιβλίο!!!
Προτεινόμενα λοιπόν βιβλία του είναι:
- Η μικρή γοργόνα
- Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα
- Οι αγριόκυκνοι
- Η Βασίλισσα του χιονιού
- Η Βασιλοπούλα και το ρεβίθι
- Η Τοσοδούλα
- Το ασχημόπαπο
- Τα κόκκινα παπούτσια
- Χόλγκερ ο Δανός
- Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
- Το μολυβένιο στρατιωτάκι
- Η δύναμη της αγάπης
- Ένα τριαντάφυλλο από τον τάφο του Ομήρου
Αφού διηθηθείτε στα παιδιά σας ένα παραμύθι, σας προτείνουμε να μιλήσετε λίγο για το παραμύθι κάνοντας τους τις εξής ερωτήσεις στις οποίες μπορείτε και εσείς μετά από τα παιδιά να απαντήσετε λέγοντας την άποψή σας:
Για ποιον μιλούσε το παραμύθι;
Τι έγινε στην ιστορία;
Τι σου άρεσε από το παραμύθι;
Είχε κάτι το οποίο σε στεναχώρησε καθώς το διαβάζαμε;
Είχε κάτι που θα άλλαζες στην ιστορία;
Αν στο τέλος δεν γινόταν…τι θα ήθελες να γίνει;
Ακολούθως μπορείτε να ζωγραφίσετε ο καθένας στο δικό του χαρτί ένα νέο εξώφυλλο για το συγκεκριμένο παραμύθι ή κάτι που σας άρεσε σ’ αυτό. Φυσικά τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να γράψουν τον δικό τους τίτλο και το όνομα τους στο νέο εξώφυλλο!
Σε αυτό το σημείο σας προτείνουμε να δραματοποιήσετε το παραμύθι με τα παιδιά σας και να μεταμφιεστείτε με ό,τι ρούχα έχετε στο σπίτι βάζοντας τη φαντασία να σας ταξιδέψει σε μέρη μαγικά!!! Φτιάξτε τη δική σας παράσταση και διασκεδάστε το!!!
Μετά από αυτό είμαστε σίγουρες πως η φαντασία θα πάρει μια νέα πνοή την επόμενη μέρα και θα γράψετε τη δική σας φανταστική ιστορία, εικονογραφώντας την, γράφοντας την όπως μπορείτε και γιατί όχι να μην τη δραματοποιήσετε και αυτή.
Σας ευχόμαστε να απολαύσετε τη μέρα αυτή!!!
Υ.Γ. «Αν πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά. Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα, μας βοηθούν να χαλαρώνουμε. Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια το φόβο…»(Κεστούτις Κασπαραβίτσιους, 2019)