Πως μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19;
Ξεκινώντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο νέος κορωνοϊός Sars – CoV – 2 που προκαλεί την πανδημία την παρούσα χρονική περίοδο, είναι ένας καινούριος ιός, για τον οποίο δεν υπάρχουν πολλά επιβεβαιωμένα δεδομένα και για τον οποίο κυκλοφορούν πολλές υποθέσεις όσον αφορά τη προέλευση και τη συμπεριφορά του. Παρόλα αυτά επιστήμονες σε ολόκληρο τον πλανήτη εργάζονται για να κατανοήσουν τον νέο αυτό ιό. Πως δηλαδή μολύνει τους ανθρώπους, ποιοι και για ποιο λόγο κινδυνεύουν περισσότερο και κυρίως πως μπορούμε να προστατευτούμε και να προστατέψουμε τους γύρω μας, καθώς επίσης να θεραπεύσουμε τα άτομα που θα νοσήσουν.
Αυτό που μπορούμε εμείς να κάνουμε στα πλαίσια της κοινότητας, μέχρις ότου οι παραπάνω στόχοι καταστούν εφικτοί, είναι να ακολουθήσουμε τις κατευθυντήριες οδηγίες του κράτους και του επιστημονικού κόσμου, όσον αφορά την τήρηση φυσικών αποστάσεων με παράλληλη συνεπή τήρηση των κανόνων υγιεινής. Μπορούμε και οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας τα ίδια πράγματα που όλοι εμείς πρέπει να πράξουμε για να παραμείνουμε υγιείς και να προστατέψουμε τους γύρω μας.
Μία ενδεικτική λίστα με συμβουλές εστιασμένη στη μέριμνα των παιδιών για αυτή την ιδιαίτερη περίοδο δεν διαφέρει κατά πολύ από τις ουσιαστικές προφυλάξεις οι οποίες προτείνονται για το γενικότερο πληθυσμό.
Τι θα πρέπει λοιπόν να έχουμε κατά νου:
- Κρατάμε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τους υπολοίπους κατά τις ενδεχόμενες εξόδους μας
- Αποφεύγουμε επαφές με άτομα τα οποία έχουν συμπτώματα
- Μένουμε στο σπίτι όταν τα παιδιά είναι άρρωστα, εκτός και αν χρειάζεται να επισκεφτούμε τον παιδίατρο μας και πάντα μετά από τηλεφωνική συνεννόηση μαζί του
- Καλύπτουμε το στόμα και την μύτη μας με χαρτομάνδηλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε. Αμέσως μετά το πετάμε στα σκουπίδια και πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα, ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό (που να περιέχει >60% αλκοόλη)
- Πλένουμε συχνά τα χέρια με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα ιδίως μετά από βήχα, φτέρνισμα, χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό
- Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που ακουμπάμε συχνά, για παράδειγμα τραπέζια, πάγκους κουζίνας, διακόπτες, πόμολα πόρτας και χερούλια ντουλαπιών
- Πλένουμε τα ρούχα, συμπεριλαμβανομένων των πάνινων παιχνιδιών, με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή, στην πιο ζεστή θερμοκρασία πλύσης που είναι αποδεκτή και στην συνέχεια τα στεγνώνουμε καλά
- Η Παιδιατρική Εταιρία Κύπρου αξιολογώντας τις διεθνείς συστάσεις και τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα συνιστά τη καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου (όχι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας) κατά τις μετακινήσεις εκτός σπιτιού που θα οδηγήσουν σε επαφή με άλλα άτομα (ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους χώρους), με εξαίρεση τα παιδιά κάτω των 2 ετών (για λόγους ασφάλειας και αποφυγής επεισοδίων πνιγμονής). Οι μάσκες θα πρέπει να εφαρμόζονται με τρόπο που να καλύπτουν πλήρως το στόμα και τη μύτη, να μην αγγίζονται όταν είναι τοποθετημένες στο πρόσωπο, να τοποθετούνται και να αφαιρούνται αφού έχουν πλυθεί επιμελώς τα χέρια και κατά την αφαίρεση τους να μην ακουμπάμε το μπροστινό τους μέρος. Εννοείται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου σε παιδιά θα πρέπει να γίνεται υπό επίβλεψη
Εστιάζοντας λοιπόν στα παιδιά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από τον COVID-19, υπάρχουν και πολλές άλλες νόσοι, για αρκετές από τις οποίες υπάρχουν εμβόλια. Σε συνεννόηση πάντα με τον παιδίατρο μας, θα πρέπει να φροντίζουμε να θωρακίσουμε τα παιδιά μας. Η καραντίνα δεν θα πρέπει να μας οδηγεί σε παραμέληση του βασικού εμβολιασμού!
Επίσης αν το παιδί μας εμφανίσει κάτι που μας ανησυχεί, επιβάλλεται να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με τον παιδίατρο μας, έτσι ώστε να κρίνει αν χρήζει περαιτέρω ελέγχου και παρακολούθησης. Και πάλι, να μην ξεχνάμε ότι οι υπόλοιπες παιδιατρικές καταστάσεις δεν έχουν αποσυρθεί μόνο και μόνο επειδή κυκλοφορεί παράλληλα μια πανδημία κορωνοϊού.
Όσον αφορά τον θηλασμό σε περίπτωση πιθανής ή επιβεβαιωμένης λοίμωξης οι τρέχουσες συστάσεις από το CDC και τον WHO είναι εφόσον η μητέρα επιθυμεί να συνεχίσει τον θηλασμό θα πρέπει να λάβει μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης του βρέφους δηλαδή να πλένει χέρια προ της επαφής, να φοράει μάσκα και επίσης να πλένει χέρια πριν χρησιμοποιήσει το θήλαστρο ή άλλα σχετικά με τον θηλασμό σκευή. Ο Covid-19 δε φαίνεται να μεταδίδεται με το μητρικό γάλα αν και περισσότερες μελέτες θα πρέπει να διεξαχθούν για να επιβεβαιωθεί αυτό. Φυσικά η απόφαση για την συνέχιση του μητρικού θηλασμού θα πρέπει να εξατομικεύεται, λαμβάνοντας υπόψιν τα οφέλη του θηλασμού και τους δυνητικούς κινδύνους συζητώντας το θέμα με τον προσωπικό μας παιδίατρο.
Εκτός από τα παραπάνω πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, καθώς και σωματική άσκηση.
Επιπλέον να μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι ευαίσθητα σε καταστάσεις στρες και επηρεάζονται από το άγχος των γονιών. Στο χέρι μας είναι να τα μάθουμε να προστατεύονται, διαβεβαιώνοντας τα παράλληλα ότι η κατάσταση την οποία βιώνουμε αυτή την περίοδο είναι προσωρινή και κάνοντας ο καθένας αυτό που του αναλογεί με υπομονή, θα την ξεπεράσουμε και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Τελειώνοντας θα έλεγα ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να εξασκούμε κοινή λογική αποφεύγοντας διάφορες ψευδοεπιστημονικές πηγές παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο ή αλλού. Ως εκ τούτου παρακάτω στις παραπομπές θα βρείτε μια περιεκτική προτεινόμενη αρθρογραφία σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να εμβαθύνει περισσότερο.
Ελένη Κωνσταντίνου, Παιδίατρος
Παραπομπές:
- https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html
- https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/children.html
- https://www.gosh.nhs.uk/news/coronavirus-covid-19-information-children-young-people-and-families
- https://www.child.org.cy/pek-press-release-12-april-2020/
- https://www.fda.gov/food/food-safety-during-emergencies/food-safety-and-coronavirus-disease-2019-covid-19
- http://www.efet.gr/index.php/el/enimerosi/deltia-typou/news-other-cat/item/4920-covid-19-kai-asfaleia-trofimon-odigies-gia-tis-epixeiriseis-trofimon-apo-ton-pagkosmio-organismo-ygeias-kai-ton-organismo-trofimon-kai-georgias-ton-inomenon-ethnon
- https://eody.gov.gr/egkymosyni-kai-loimoxi-apo-to-neo-koronoio-covid-19-erotiseis-apantiseis/
- https://www.gosh.nhs.uk/news/coronavirus-covid-19-information-children-young-people-and-families
- https://waba.org.my/v3/wp-content/uploads/2020/04/Publications-and-references-on-COVID-19-revised.pdf