Η Προδημοτική διαβάζει, γράφει και παίζει..

Share This Post

Για τα παιδιά της Προδημοτικής προτείνουμε:

Για τα παιδιά που θα πάνε δημοτικό:

Γλωσσικές δραστηριότητες και δραστηριότητες φωνολογικής ενημερότητας:

  • Κάθε μέρα μπορείτε να ασχολείστε με ένα γράμμα, πχ το φ
    • Πείτε 5 λέξεις που να ξεκινούν με τη φωνή φ (φακός, φίδι, φάκελος, φεγγάρι, φωτιά)
    • Πείτε 2 λέξεις που να ξεκινούν με τη συλλαβή φα και 2 με τη συλλαβή φε
    • Πάρτε μια λέξη πχ φωτιά και πείτε στο παιδί να κάνει ολοκληρωμένες προτάσεις που να σχετίζονται με αυτή τη λέξη. Εξηγείστε στα παιδιά τι είναι μια πρόταση και δώστε τους παραδείγματα. Προσθέστε κάθε φορά την πρόταση με ένα ακόμα στοιχείο. Παροτρύνετε τα παιδιά να κάνουν μεγάλες προτάσεις για να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους. Για παράδειγμα: Ανάψαμε φωτιά. Ανάψαμε φωτιά με τα σπίρτα. Ανάψαμε φωτιά με τα σπίρτα στο τζάκι. Ανάψαμε φωτιά με τα σπίρτα στο τζάκι για να ζεσταθούμε.
    • Two Books Beside Two ChalksΠείτε στο παιδί να εντοπίσει ένα συγκεκριμένο γράμμα στα περιοδικά, να τα κόψει και να τα κολλήσει σε ένα χαρτί. Ως επέκταση μπορεί το παιδί να σκεφτεί λέξεις που να αρχίζουν από αυτό το γράμμα που κόλλησε και με αφετηρία αυτό το γράμμα να συνεχίσει στο χαρτί γράφοντας την λέξη παραλείποντας το πρώτο γράμμα αφού θα υπάρχει ήδη στο χαρτί.

Δραστηριότητες μαθηματικών:

  • Pink Red Yellow Petaled Flower in Close Up ShotΤο αγαπημένο μου φαγητό τώρα που είμαι σπίτι!: Πείτε στο παιδί να επιλέξει 3 φαγητά και να τα ζωγραφίσει ή να τα βρει από ένα περιοδικό και να τα κολλήσει σε ένα χαρτί. Έπειτα θα αποφασίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας ποιο φαγητό από τα τρία τους αρέσει πιο πολύ. Κάτω από το κάθε φαγητό θα σημειώσει το παιδί της ψήφους που πήρε. Έτσι θα δημιουργηθεί μια γραφική παράσταση όπου θα μπορείτε να αναλύσετε πολλά δεδομένα από αυτά που συλλέξατε όπως: τα μακαρόνια μας αρέσουν όλους, άρα τα μακαρόνια έχουν τους περισσότερους ψήφους, το κοτόπουλο αρέσει μόνο στη μαμά άρα το κοτόπουλο πήρε τις λιγότερες ψήφους κοκ.
  • Άνθισαν τα λουλούδια!: Κάντε μια βόλτα στον κήπο ή σε ένα πάρκο και πάρτε 5 λουλούδια, όταν θα επιστρέψετε σπίτι σκεφτείτε με πόσους τρόπους μπορείτε να βάλετε τα λουλούδια αυτά σε 2 βάζα. Κάθε φορά που χωρίζουν τα λουλούδια είναι καλό να καταγράφουν τις απαντήσεις τους τα παιδιά σε ένα χαρτί είτε με μια ζωγραφιά είτε με αριθμούς.
  • Πόσα παιχνίδια βλέπω;: Πείτε στο παιδί να διαλέξει τα δέκα αγαπημένα του παιχνίδια και να τα χωρίσει σε 2 ομάδες. Όταν τα χωρίσει να γράφει σε ένα χαρτί τον αριθμό που έχει η κάθε ομάδα και να τα προσθέσει (πχ 4+6=10, 5+5=10). Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να επαναληφθεί με διάφορους αριθμούς παιχνιδιών.
  • Πρόσθεση!: Μπορείτε επίσης να τυπώσετε τον πίνακα που βρίσκεται στο παράρτημα, να τον τοποθετήσετε σε ένα νάιλον και να τοποθετείτε τελείες με μαρκαδόρο κάθε φορά στις σωστές θέσεις έτσι ώστε να δημιουργείται μια πρόσθεση.

Για τα μικρότερα παιδιά:

Γλωσσικές δραστηριότητες και δραστηριότητες φωνολογικής ενημερότητας:

  • Close-up of Girl Writing Τώρα που είμαι σπίτι!: Γράψτε στο χαρτί την πρόταση «Τώρα που είμαι σπίτι…» από κάτω μπορείτε να γράψετε διάφορα ρήματα πχ κοιμάμαι, ξυπνάω, παίζω, θέλω να. Πείτε στα παιδιά να συνεχίσουν την πρόταση. Για παράδειγμα: Τώρα που είμαι σπίτι θέλω να μαγειρεύω με τη μαμά και τον μπαμπά, Τώρα που είμαι σπίτι παίζω περισσότερο με τα αδέρφια μου κοκ.
  • Όταν θα ανοίξουν τα σχολεία!: Επαναλάβετε την παραπάνω δραστηριότητα με τη φράση «Όταν θα ανοίξουν τα σχολεία» και επαναλάβετε τα ρήματα θα κοιμάμαι, θα ξυπνάω, θα παίζω, θα θέλω να. Για παράδειγμα: Όταν θα ανοίξουν τα σχολεία θα ξυπνάω πιο νωρίς.
  • «Η χώρα του Ο»: Φανταστείτε πως βρίσκεστε στην χώρα του «Ο» όπου σε αυτή την χώρα τα ονόματα των ανθρώπων, των επαγγελμάτων και των αντικειμένων αρχίζουν με τη φωνή Ο. Για παράδειγμα μπορείτε να μεταμφιεστείτε στον Ορέστη που είναι οδοντίατρος και πάει κάθε μέρα δουλειά με τον οδοστρωτήρα, του αρέσει πολύ να τρώει ομελέτα και για ορεκτικό ψωμί  ολικής άλεσης. Αυτό μπορείτε να το επαναλάβετε με όποιο γράμμα επιθυμείτε.

Δραστηριότητες μαθηματικών:

  • Focus Photo of Super Mario, Luigi, and Yoshi FigurinesΤα παιχνίδια στη σειρά!: Πείτε στο παιδί να μαζέψει τα 5 αγαπημένα του παιχνίδια και να τα βάλει στη σειρά από το πιο μεγάλο μέχρι το πιο μικρό ή από το πιο ψηλό στο πιο χαμηλό. Μπορεί να βρει και το ίδιο τρόπους να τα κατατάξει.
  • Πόσα φρούτα χωράει το δοχείο;: Πάρτε όλα τα φρούτα και λαχανικά που έχετε στο ψυγείο, ένα μικρό μπολ, ένα μεγαλύτερο μπολ και μια φρουτιέρα ακόμη μεγαλύτερη. Δοκιμάστε πόσα φρούτα και λαχανικά χωράνε και τα 3 δοχεία, καταγράψτε τις απαντήσεις σας και μετά θα φτάσετε στα συμπεράσματα. Το μπολ χωράει πιο λίγα φρούτα και λαχανικά από τη φρουτιέρα και από το μεγαλύτερο μπολ άρα είναι το μικρότερο. Η φρουτιέρα χωράει τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά άρα είναι το μεγαλύτερο δοχείο, το μεγάλο μπολ χωράει περισσότερα από το μικρό μπολ και λιγότερα από τη φρουτιέρα άρα δεν είναι ούτε το μεγαλύτερο, ούτε το μικρότερο.

Μαγιάτικο στεφάνι

White Daisy FlowerΗ πρωτομαγιά πλησιάζει και τα λουλούδια έχουν την τιμητική τους! Φτιάξτε λοιπόν με τα παιδιά σας τα πιο μοναδικά μαγιάτικα στεφάνια. Για τον δακτύλιο του στεφανιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικά που να έχετε στο σπίτι, για παράδειγμα κόψετε ένα χαρτόνι, ένα κασόνι ή ακόμα και ένα χάρτινο πιάτο. Για τη διακόσμηση του μπορείτε να πάρετε λουλούδια και πρασινάδα από τον κήπο σας. Εναλλακτικά μπορούν τα παιδιά να ζωγραφίσουν τα δικά τους λουλούδια στο χαρτί και να κα κόψουν ώστε να τα κολλήσουν στο στεφάνι τους. Για να γίνει ακόμα πιο ξεχωριστό το στεφάνι σας μπορείτε μαζί με τα λουλούδια να τοποθετήσετε φωτογραφίες από τις μέρες αυτές που είμαστε στο σπίτι με όλα τα μέλη της οικογένειας. Έτσι θα δημιουργηθεί το Μαγιάτικο στεφάνι της καραντίνας!

Πείτε στο παιδί να δώσει έναν τίτλο στο στεφάνι (πχ.  «Το στεφάνι με τα κόκκινα λουλούδια»). Αν μπορεί το παιδί να γράψει τον τίτλο ή να τον γράψετε εσείς σε ένα χαρτί και να τον αντιγράψει το παιδί σε μια ταμπελίτσα που θα κολλήσετε στο στεφάνι σας!

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Περισσότερα...