Η Τάξη της Προδημοτικής υποδέχεται το Καλοκαίρι!

Share This Post

Αγαπητοί γονείς ,

Η πιο ζεστή και ξέφρενη εποχή του χρόνου έφτασε, ένα διαφορετικό καλοκαίρι αυτή τη χρονιά μας περιμένει και εμείς θα το υποδεχτούμε με υπευθυνότητα αλλά και με τρέλα!

Για τα παιδιά της προ δημοτικής προτείνουμε:

Γλωσσικές δραστηριότητες

Οι αλλαγές της εποχής: Τι αλλαγές φέρνει το καλοκαίρι; Μιλήστε με τα παιδιά για τις αλλαγές, ανοίξτε την ντουλάπα σας και βρείτε ποια ρούχα ταιριάζουν στο καλοκαίρι και ποια όχι, στη συνέχεια βάλτε μια ετικέτα στην πόρτα της ντουλάπας που να περιγράφει τα ρούχα αυτά πχ «Τα καλοκαιρινά ρούχα», «Τα δροσερά ρούχα», «Τα μαγιό», «Τα κοντά παντελόνια»

Τα πλάνα μας για το φετινό καλοκαίρι! Κάντε ένα πλάνο με τα παιδιά για τις δραστηριότητες που επιθυμείτε να κάνετε τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού. Τα παιδιά μπορούν να γράψουν τις δραστηριότητες και να τις ζωγραφίσουν.

Τι πρέπει να προσέξω το καλοκαίρι: Μιλήστε για τα μέτρα προστασίας του καλοκαιριού όπως το καπέλο, τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, το αντηλιακό , κάθομαι κάτω από την ομπρέλα. Στη συνέχεια φτιάξτε μια αφίσα όπου να γράψετε και να ζωγραφίσετε τα μέτρα προστασίας του καλοκαιριού

Μαθηματικές δραστηριότητες

  • «Ο παγωτατζής»: Ένα αγαπημένο τραγούδι των παιδιών! Ακούστε με προσοχή το τραγούδι, αφού το ακούσετε καταγράψτε τις γεύσεις παγωτού που αναφέρει το τραγούδι και κάντε μια ψηφοφορία ανάμεσα σε όλα τα μέλη της οικογένειας για το ποια γεύση παγωτού σας αρέσει περισσότερο! Αφού βρείτε την δημοφιλέστερη γεύση μπορείτε να την σερβίρετε το βράδυ μετά το φαγητό και να απολαύσετε τη δροσιά του με όλη την οικογένεια!
  • Πόσους βαθμούς έχει σήμερα; Πάρτε ένα θερμόμετρο δωματίου και κάθε μέρα καταγράφετε την θερμοκρασία σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Όταν καταγράψετε τις θερμοκρασίες μιας εβδομάδας μπορείτε να κάνετε συγκρίσεις. Ποια μέρα είχε την ψηλότερη θερμοκρασία; Ποια την χαμηλότερη; Ποια θερμοκρασία καταγράφηκε τις περισσότερες φορές;

Μουσικό καλοκαιράκι

  • Ακούστε το πιο πάνω τραγούδι με τα παιδιά και προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα μουσικά όργανα που εκτελούν τη μουσική.
  • Ακούστε προσεκτικά το τραγούδι και δώστε τη δική σας τρελή χορογραφία με βάση το τι περιγράφουν οι στίχοι

Αφού κάνετε τις πιο πάνω δραστηριότητες φτιάξτε το δικό σας καλοκαιρινό κομμάτι. Δημιουργώντας τη δική σας καλοκαιρινή ορχήστρα με αυτοσχέδια μουσικά όργανα (ξύλινες κουτάλες, μπουκάλια με ρύζι κοκ). Ακόμη προσπαθήστε να βρείτε άλλους τρόπους παραγωγής ήχου με το νερό (κάνουμε μπουρμπουλήθρες μέσα στο ποτήρι με ένα καλαμάκι, βάζουμε νερό σε ένα μπουκάλι και το φυσάμε, ανακατεύουμε με μανία το νερό μέσα στην λεκάνη). Όταν αποφασίσετε μαζί για το ποιοι ήχοι θα ακουστούν στο καλοκαιρινό σας κομμάτι αρχίστε να παίζετε τα μουσικά σας όργανα. Μπορείτε να ηχογραφήσετε αυτή την εκτέλεση και να της δώσετε έναν τίτλο.

Παιχνίδια με το νερό!

  • Γεμίστε μια λεκάνη με νερό και βάλτε μέσα διάφορα δοχεία της κουζίνας όπως πλαστικά μπολ, κουτάλες, μεζούρες, χωνί, μπουκάλια αλλά και διάφορων μεγεθών σφουγγάρια. Αφήστε τα παιδιά να απολαύσουν τα τόσα που μπορούν να κάνουν με τα αντικείμενα αυτά και το νερό.
  • Παίξτε νεροπόλεμο στην αυλή! Φορέστε τα μαγιό σας μια πολύ ζεστή μέρα και πάρτε διάφορα δοχεία γεμάτα με νερό, ή ακόμα και το λάστιχο από τη βρύση. Με το ένα με το δυο με το τρία… Αρχίζει ο νεροπόλεμος! Νικητής θα είναι αυτός που βράχηκε λιγότερο!

Πείραμα με το νερό

  • Πάρτε μια λεκάνη με νερό και επιλέξτε κάποια από τα αντικείμενα που έχετε στο σπίτι αλλά και από τη φύση. Πριν τα τοποθετήσετε μέσα στο νερό κάντε μια πρόβλεψη για όλα τα αντικείμενα: «Ποια από τα αντικείμενα θα επιπλέουν και ποια θα βυθίζονται;» καταγράψτε τις προβλέψεις σας σε έναν πίνακα και έπειτα κάντε το πείραμα. Τοποθετήστε τα αντικείμενα μέσα στο νερό και παρατηρήστε ποια επιπλέουν και ποια βυθίζονται. Σε έναν άλλο πίνακα καταγράψτε τα αποτελέσματα και κάντε συγκρίσεις με τις αρχικές σας προβλέψεις.

Περισσότερα...